duminică, 4 decembrie 2011

Auschwitz-Birkenau

Citesc în prezent o lucrare intitlulată "Fabrica morţii " care mă cutremură cu fiecare pagină dată.De asta aş vrea să mă împărtăşesc o scrisoare trimisă de un deţinut,care a reuşit să scape,şi astfel s-a putut naşte şi a apărut cartea de faţă.

"Dragii mei,scumpă Boza, sînt fericit că am reuşit să iau legătura cu voi.
Azi am primit scrisoarea ta,dragă Frantik.Îţi mulţumesc din inimă pentru toate.
Mărturisesc că n-am crezut că vă mai gîndiţi la mine.E cam mult de cînd nu ne-am mai văzut.Cu atît mai mare este bucuria mea.
Păcat că măicuţa voastră n-a apucat vremuri mai liniştite şi mai bune.Dar poate că aceste vremuri nu sînt chiar atît de departe.
Deşi aş fi nespus de fericit să vă revăd,nu v-aş pune în pericol prin ceea ce fac dacă n-ar fi vorba de un ţel mai înalt,de salvarea vieţii unor martori ai celei mai mari,mai cinice şi mai perfide crime, ai celei mai odioase fărădelegi din cîte cunoaşte omenirea.
Lumea trebuie să ştie ce sînt în stare unii oameni,iar pedeapsa trebuie să fie măcar în parte pe măsura vinii.Lucraţi deci,vă rog,cu conştiinţa că este vorba nu atît de persoane,cît de cauză.
Noi,oricum nu mai facem parte din cei vii.Sîntem nişte numere,care există încă din înîmplare,din motive pur tehnice.Iată ce sîntem noi.Noi,care vedem zilnic cum sînt îngropaţi zeci de mii de femei şi de copii nevinovaţi ,de oameni tineri şi sănătoşi,ştim cît de puţin preţuieşte aici o viaţă de om.Singura noastră dorinţă este de a da în vileag cele ce se întîmplă aici,pentru ca aşa ceva să nu se mai repede niciodată!
Pentru ca să ne atingem scopul,avem nevoie de concursul vostru. Trebuie să ne ajutaţi cu cît mai multă prudenţă şi , mai ales,cît mai prompt.Situaţia e critică,fiecare zi contează.
Avem nevoie de fotografiile noastre şi de acte de indentitate din Protectorat.În afară de acestea trebuie să ne pregătiţi un adăpost.Faceţi totul cu chizbuială şi prudenţă."

Aşadar întâmpinarea suna cam aşa :
"Sînteţi într-un lagăr de concentrare.
Naţiunea vă reneagă şi de aceea sînteţi excluşi din comunitatea naţională.
Oricare recrut SS este comandantul vostru "
     -Din cuvîntarea comandantului lagărului de concentrare.Dachau adresată noilor veniţi în 1940.

Lumea ar trebui să ştie că Birkenau se deosebea simţitor de celelalte lagăre de concentrare.Era un lagăr de exterminare,centrala nazistă de depopulare teritoriilor din Europa răsăriteană.

Nu arată tare prietenos nu?

Un comentariu:

  1. Ai postari superbe, care chiar sunt folositoare si ar trebui stiute de cat mai multa lume...

    RăspundețiȘtergere